Duży może więcej. Przyczynek do kwestii akademickich mitów polskich. - Kocikowski, Andrzej (My University, 2010)
Tekst artykułu zawiera argumentację na rzecz tezy, że przy określaniu celów strategicznych rozwoju wyższych uczelni w Polsce należy uwzględniać fakty tworzone przez globalny społeczny podział pracy. Tzw. ranking szanghajski zdaje się potwierdzać przedstawiane w artykule spostrzeżenia.
Skrócona wersja tekstu opublikowana została w: Forum Akademickie 2/2010.
Keywords: ranking szanghajski; finanse szkoły wyższe; wytwarzanie wiedzy