Argumentacja antropologiczna w bioetyce - Kieniewicz, Piotr (Wydział Teologiczny, UAM, 2011)
Bioetyka jest młodą, dynamicznie rozwijającą się nauką. Jej zadaniem jest – według niektórych – wyznaczenie granic etycznych dla interwencji medycznych; inni są zdania, że ma ona wskazać kierunek rozwoju medycyny. Niezależnie od przyjętego celu, praktyczny charakter przedstawianych rozstrzygnięć wyznaczany jest w oparciu o przyjęte założenia antropologiczne. Niniejsze studium ukazuje podstawowe kierunki dyskusji antropologicznej w bioetyce i ich konsekwencje dla medycyny.

Bioethics is a young, dynamically developing science. Its main goal is - in the opinion of some - to establish ethical limits for medical interventions; others think that it should guide the development of medicine itself. Irrespectively, the practical character of presented findings depends mostly on the anthropological assumptions. This study presents some main trends in the anthropological discussion in bioethics, and their consequences for medicine.
Anthropological Argument in Bioethics
Keywords: bioetyka; bioethics; antropologia; anthropology; osoba ludzka; human person